Banán
Banán
Po jablkách sú banány najviac konzumovaným ovocím na svete. Dôvodom je, že sa dajú jesť kdekoľvek a bez akejkoľvek pomôcky. Sú dodávané vo vlastnom prirodzenom hygienickom balení (v šupke), ktorá ich ochraňuje pred nečistotou. Banány sú jedným z najvýživnejších a najliečivejších plodov.
Vlastnosti
Uhľohydráty sú v zložení banánov (21%) najhlavnejšie. Nezrelé banány sa skladajú najmä zo škrobu. Pri dozrievaní sa škrob mení na cukry ako sacharóza, glukóza a fruktóza. V zrelých zostáva asi 1% škrobu, čo nevyvoláva žiadne ťažkosti, ak sa banány dobre požujú. Nedozreté alebo zelené banány obsahujú veľké množstvo škrobu, ktorý je ťažko stráviteľný a môže spôsobiť plynatosť a poruchy trávenia.
V banánoch je len veľmi málo proteínov (1%) a tuku menej ako 0,5%. Banány vynikajú obsahom vitamínu B. Asi tri stredne veľké banány poskytnú odporúčanú dennú dávku tohto vitamínu pre dospelého človeka., ale aj podstatné množstvo vitamínu C, B1, B2, E a fosfátov. Sú bohaté na minerály, z ktorých najcennejší je draslík, horčík a železo. Vysoký obsah draslíka z nich robí po avokáde a datliach tretí najlepší zdroj tohto minerálu nachádzajúceho sa v čerstvom ovocí.
Oba druhy vlákniny – rozpustná aj nerozpustná – sú v banánoch zastúpené vo významnom množstve. Banány obsahujú aj malé množstvo serotonínu. Táto látka plní rôzne funkcie: rozšírenie ciev, zmiernenie bolesti miechy a upokojenie nervov.
Ako si dopestovať banánovník?
Dostať sa k rastlinke banánovníka je v dnešnej dobe veľmi jednoduché a predáva sa v kvetinárstvach, ale aj v supermarketoch. Banánovník sa rozmnožuje novými výhonkami. Plody sa vyvíjajú bez opelenia preto sú bezsemenné (aspoň komerčne pestované odrody). Po tom ako rastlina zakvitne v našich podmienkach zahynie ale z koreňov vyrastú nové rastlinky. Tie treba odsadiť a môžeme pokračovať v pestovaní. Novú rastlinku od hlavnej odsadíme tak že rastlinku odhrabeme až k miestu kde je zrastená s materskou rastlinou a v tom mieste odrežeme. Rany zasypeme rozdrveným dreveným uhlím, poprípade môžeme nechať 1 deň zaschnúť ranu aby nezačalo hniť. Ja to nerobím a zatiaľ som so zahnívaním koreňov problém nemal. Pri odhrabávaní dávame pozor aby sme poškodili čo najmenej korene.