Mango
Mango
Liek v lahôdke - pre nás bolo mango dlho veľkou neznámou. Len občas sa z Kuby doviezlo niekoľko plodov a z Vietnamu hustá, chutná šťava - mangový nektár. Dnes si môžeme toto ovocie vychutnať v čerstvom, dobre vyzretom a vyfarbenom stave. Plody manga dorastajú do veľkosti 2, ba i 3 kg. Veľkoplodé odrody však menej rodia, preto sa pestujú len zriedka. Veľká kôstka zaberá 25-35 % hmotnosti plodu a je od dužiny ťažko oddeliteľná. Semeno chutí ako horké mandle. Obsahuje až 70 % sacharidov, 10 % tuku, 6 % bielkovín. Najmä v čase nedostatku sa zo semien vyrába múka a využívajú sa i proti hlístam. Dužina manga je priam vitamínovou bombou. Chráni konzumenta pred nebezpečnými radikálmi, vznikajúcimi napríklad ožiarením ÚV lúčmi, prechádzajúcimi stenčenou ozónovou vrstvou. 100 g dužiny obsahuje až 5 000 medzinár. jednotiek provitamínu A, teda betakaroténu, až dvakrát toľko vitamínu C ako citrón, ako aj vitamíny skupiny B. Z minerálov si zaslúži pozornosť vysoký obsah draslíka, ale i vápnika, horčíka, fosforu a železa. Cukrov obsahuje 11-22 %, bielkovín 0,7 %, tukov 0,3 % a kyselín do 0,5 %. V chudobných oblastiach Indie je v čase zberu mango neraz jedinou potravou obyvateľov, ktorá, ako vidieť, vôbec nie je výživove bezvýznamná. Nezrelé plody obsahujú veľa škrobu, ktorý sa až pri dozrievaní mení na cukor. Nezrelé mango sa preto využíva ako zelenina. Po dozretí sa konzumuje predovšetkým čerstvé vo forme šalátov, kokteilov, džúsov, vyrábajú sa však z neho aj lekváre, kompóty, korenisté omáčky, mrazí sa, kandizuje a pripravuje sa z neho i víno a pálenka. Plody manga majú však i zdravotne preventívny a liečebný účinok. Jeho obsahové látky pomáhajú liečiť problémy súvisiace s pokožkou, sliznicami i zrakom, ale priaznivo pôsobia i pri chorobách srdca a srdcovocievneho systému, znižujú krvný tlak, stimulujú činnosť obličiek, pomáhajú odvodňovať organizmus a sú vhodné i pri redukčnej diéte. Mangové listy sa v obmedzenej miere skrmujú dobytkom a jeho moč sa potom využíva ako výborné žlté prírodné farbivo na látky a koberce.