Granátove jablko
Granátové jablko
Granátové jablko existuje už od čias staroveku. Pôvod má v Ázii, presnejšie v oblasti idúcej od dnešného Iránu až po úpätie Himalájí v Indii. Odtiaľ sa pestovaním rozšírilo až do Európy, najmä do krajín nachádzajúcich sa pri Stredozemnom mori. Pre svoj exotický vzhľad, vysokú výživovú hodnotu a lahodnú chuť je spájané so zdravím, láskou a zmyselnosťou.
Plod
Vonkajším tvarom sa podobá klasickému jablku. V zrelosti je červené až nažltlé a časom začína hnednúť. Obsahuje niekoľko stoviek charakteristických šesťcípych zrniečok (semien) uložených v červenej priesvitnej chrumkavej dužine. Sú uložené v komôrkach, ktoré majú belavú farbu, obsahujú kyselinu trieslovú a preto je ich chuť zľahka horká.
Vplyv na zdravie
Posledné štúdie poukazujú u granátového jablka na mimoriadny obsah antioxidantov. V jednom stredne veľkom plode je 6mg vitamínu C, 0,55mg vitamínu E, asi 6µg kyseliny listovej a 0,1mg pyridoxínu. Zaujímavý je pomerne vysoký obsah medi, ktorá je dôležitá pre tvorbu červených krviniek. Vysoký obsah draslíka je výhodný pri artériovej hypertenzii. Taníny svojím sťahujúcim a protizápalovým účinkom pôsobia hojivo na podráždený tráviaci systém. Okrem protirakovinového a antiaterosklerotického pôsobenia sú prospešné aj pri kŕčových žilách alebo hemoroidoch.
Vedeli ste, že..
sa šupka z granátových jabĺk používa na farbenie kože a kobercov? Získava sa z nej červeno-hnedé a citrónovo-žlté rastlinné farbivo, ktoré sa následne aplikuje na orientálne koberce. Dávajte si preto pozor na škvrny po šťave z granátového jablka na oblečení alebo koberci – ťažko sa odstraňujú. Ak ste sa už náhodou zašpinili, zaručene pomôže citrónová šťava.
Pestovanie granátovníka
Jedná sa o opadavý subtropický ker. Pre pestovanie je nutné studené zimovanie. Ak by sme rastlinku pestovali celoročne v teplom prostredí rastlinka by neopadala, ale po určitej dobe by mohol stromček od vysilenia zahynúť. Takže doporučujem studené zimovanie pri teplote okolo 5 st (0-8st) kde treba udržiavať vlhký substrát a môže byť aj v úplnej tme. Do studeného zimoviska rastlinu prenesieme z vonku po tom ako opadnú listy. Znesie aj jesenný mráz. Po zime sa na končekoch konárikov začnú objavovať púčiky. V tomto období rastlinku prenesieme dovnútra k oknu, kde zazelenie a aj zakvitne. V máji potom prenesieme von kde ostane po celú sezónu. Po zime môžeme rastlinku ostrihať aby sme korunu udržali v peknom guľovom tvare. Na pestovanie treba ľahší substrát a pridávanie živín počas vegetačného obdobia. Môj granátovník bol v ťažkom a nie veľmi priepustnom substráte, ale nevyzerá že by mu to prekážalo. Rastlinka je veľmi dekoratívna a naozaj je obsypaná celú sezónu kvetmi a aj plodmi. Ja pestujem odrodu „nana“ tento stromček je menší konáriky nemajú ostne (/teda majú menšie). Pestuje sa ako ozdobná rastlinka, ale ja som plody jedol, len sú kyslejšie ako klasické granátové jablko a samozrejme aj menšie tak riemer okolo 3-4 cm. Rastlinke vyhovuje slnečné miesto, znesie aj priamy slnečný úpal. Cez sezónu polievame s mierou -snažíme sa aby sme poliali až potom ako zaschne povrch substrátu. Neprekáža mu ani mierne preschnutie substrátu, mojej rastlinke sa stáva často že ju zabudnem poliať. Ešte by som spomenul rozmnožovanie a teda ako a kde zohnať rastlinku. Je možné ako aj vegetatívne tak aj generatívne rozmnožovanie. Klíčivosť semien je dobrá a aj takto získaná rastlina nám skoro kvitne a aj plodí. Ak už rastlinku máme poprípade máme niekoho od koho môžeme zohnať odrezky hlavne po jarnom reze môžeme rozmnožiť vegetatívne. Ak získame odrezky tak ich skrátime na 4 očká a napicháme do vlhkého substrátu (môžeme použiť stimulátor na zakorenenie). Udržujeme vlhké a po zakorenení presadíme a ďalej pestujeme.