Líčí
Liči
S privretými očami vyzerá liči ako jahoda, ktorá visí na strome. Pochádza z južnej časti Číny. Nájdeme ho aj na Floride. Hlavne v subtropickej časti. Ak uvidíte niekde strom vysoký dvanásť metrov s jahodami, to je naše milé, ružové liči. Stromy rodia bez problémov aj sto rokov. Liči je ťažké ovocie, ktoré vie ohnúť aj konáre k zemi.
Konzumuje sa biela, poriadne šťavnatá dužina. Má jemnú chuť. Čomu sa podobá? Niečo medzi horkým grepom a bazovým sirupom. Škoda, že je kôstka vo vnútri taká rozmerná. Na dužinu pripadá málo miesto. Ako sa liči konzumuje? Ako ovocný šalát, zmrzlina alebo sa podáva k teplým jedlám ako príloha.
Liči v sebe obsahuje veľa zdraviu prospešných látok. Ak vám chýba vitamín C, už ho nikde nehľadajte. Obsahom tohto vitamínu liči kraľuje aj nad citrusovými plodmi. V menšom množstve je v ňom zastúpený vitamín B2, ktorý nás upokojuje. Ďalej je to fosfor, ktorý vplýva pozitívne na naše zuby, menej sa kazia a zachytávajú farbu potravín na zuboch. Nechýba vápnik a železo